Flyverdragt børn

masse iført flyverdragt børn
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

En flyverdragt er en alfa-omega beklædningsdel til dit barn om vinteren. Som en alt-i-en løsning, kan dit barn glemme alt om kulden, når han eller hun skal på udendørs eventyr eller på skiferie.

Magasinet Ski har i samarbejde med skiekspert Martha Gottlieb lavet en test af flyverdragter til børn. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Flyverdragt Børn Test: Top 3 Bedste Flyverdragter

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Didriksons Migisi

Bedste flyverdragt til børn

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste flyverdragt til børn” er Didriksons Migisi. Med denne flyverdragt kan dit barn både holde varmen samt bevæge sig maksimalt på skiferien, og vi vurderer denne dragt som et yderst godt valg til prisen. Ikke nok med at den har vundet vores test, så har den også vundet en række andre tests.

Annonce

2. Nordbjørn Arctic

Bedste billige flyverdragt til børn

Pris: 659 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige flyverdragt til børn” er Nordbjørn Arctic. Modellen fra Nordbjørn er både åndbar, vind- og vandtæt og kan klare det meste i det danske vintervejr eller på en skiferie med inder- og mellemlag indenunder.

Annonce

3. Isbjörn Penguin

Bedste premium flyverdragt til børn

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium flyverdragt til børn” er Isbjörn Penguin. Med den prisvindende flyverdragt fra Svenske Isbjörn er barnet sikret optimalt ift. det kolde vejr. Dragten har et vandsøjletryk og åndbarhed på hele 15.000 mm/gr, er 100% vandtæt og så er den ovenikøbet lavet af bæredygtige materialer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til flyverdragt børn

Hvad er en flyverdragt til børn?

En flyverdragt er en vandtæt, foret heldragt, som ofte anvendes til børn op til otte års alderen. Dog findes der også heldragter til både teenagere og voksne. En flyverdragt anvendes ofte i de koldere efterår- og vintermåneder eller på skiferie, og er en praktisk måde at sikre, at barnet holdes tørt og varmt. Det skyldes bl.a., at der kun er én del at holde styr på, hvormed den sidder som den skal, og ikke deles i to som jakke / buks ellers kan gøre, når barnet kravler rundt eller leger udenfor.

En flyverdragt er derfor (eller bør være) isolerende og varm samt designet på en måde, så barnet nemt kan komme i og ud af den. Flyverdragten er ikke oprindeligt tiltænkt som børnebeklædning, men derimod designet til piloter – deraf navnet ‘flyver-dragt’. Flyvningen foregik dengang i åbne eller halvåbne fly, som krævede varmt, isolerende tøj for at beskytte mod vind og kulde.

Det var samtidig vigtigt, at dragten sad helt perfekt, da cockpittet var trangt, og piloten ikke havde mulighed for at rejse sig og rette på tøjet. Hertil opfyldte flyverdragten altså piloternes behov. Flyverdragten bliver faktisk betegnet som én af de vigtigste faktorer ift. udvikling af børnelivet historisk set. Især i de skandinaviske lande er denne blevet institutionaliseret som et symbol på og en vigtig værdi om, at børn har godt af at komme udenfor, selvom temperaturen siger frostgrader.

pige iført rød flyverdragt børn

Hvorfor skal jeg købe flyverdragt til børn?

Der er klart en fordel i at vælge en flyverdragt til børn. For det første er det som oftest billigere at købe én del frem for to. Dit barn vokser, og det kan godt blive dyrt at skulle købe nyt overtøj til hende eller ham hvert eller hvert andet år. For det andet sidder en flyverdragt bare godt på et barn, og hvis den er designet ordentligt, er der god plads til bevægelse og leg.

For det tredje er en flyverdragt som udgangspunkt varmere end en separat jakke og bukser på samme måde, som at luffer er varmere end handsker (selvfølgelig forudsat, at flyverdragten er lavet af gode materialer). Konceptet med ét rum hjælper nemlig dit barns kropsdele til at holde hinanden varme. Sidst men ikke mindst er der ingen risiko for at kulde og sne trænger ind i en flyverdragt, som ved todelt beklædning.

Hvilken flyverdragt til børn skal jeg vælge?

Der findes rigtig mange flyverdragter til børn på markedet i dag. Hvordan vælger man du den rigtige flyverdragt til dit barn? Vi guider her til nogle af de helt basale funktioner, man bør have sig for øje, når man skal ud og investere i en ny flyverdragt. 

Vandtæthed

Vandtætheden på en flyverdragt til børn er en af de vigtigste funktioner at studere, når du står i butikken eller browser på nettet. Her skal dragten gerne være noteret med “Waterproof” og ikke blot “Water repellent eller “Water resistant”. Vandtætheden af dragten består ofte af en membran, og selve faktoren er angivet ved vandsøjletrykket, som er målt i millimeter.

Man tester det faktisk ved at placere en søjle af vand på materialet, og højden af denne angiver så, hvor meget vand materialet kan holde, før det ikke længere er vandtæt. Tallene ligger ofte på ml. 1.000 og 20.000 mm, hvor følgelig er det højeste tal, der giver den bedste vandtætningsevne. Dog behøves du som udgangspunkt kun gå efter et vandsøjletryk på minimum 5.000 mm., da det er det er det anbefalede minimum vandtæthed til børn.

Vandafvisende imprægnering

Flyverdragtens yderste lag skal ydermere være imprægneret med en vandafvisende imprægnering, og denne skal helst være PFC-fri (per flouro carbon), som er fri for sundhedsskadelige flourstoffer. Dette er super vigtigt, da det yderste lag ellers vil suge fugt, og selvom det ikke vil trænge længere ind og gøre barnet vådt, så bliver dragten tungere, og åndbarheden forringes.

Tapede sømme

Desuden skal sømmene i flyverdragten være tapede. Dette er det kritiske punkt ved en beklædningsdel, og lige fedt hjælper en vandtæt membran, hvis der alligevel kan trænge vand ind ved sømmene. Stil krav til dette – producenten eller forhandleren bør vide om og i så fald, hvilke af sømmene, der er tapet. Nogle taper nemlig kun de kritiske sømme, såsom på bagdelen og skuldre.

Åndbarhed

Åndbarhed er ligeså vigtigt som vandtætheden af en flyverdragt. Dette gælder især, hvis du har et aktivt barn, eller hvis I skal på skiferie. Hvis dragten er 100% vandtæt men 0% åndbar, vil det føles som at gå rundt i en gummidragt. Dit barn bliver svedig, klam og kold, fordi det ikke kan komme af med overskydende fugt. Så husk at kigge efter dette også. Åndbarheden er angivet i g/m3/h, som fortæller hvor hurtigt eller langsomt vanddamp trænger igennem en kvadratmeter af stoffet på 24 timer. Afhængig af dit barns aktivitetsniveau anbefales en åndbarhed på ca. 5000-8000 g/m2/døgn.

Vindtæthed

Sidst men ikke mindst skal en flyverdragt også være vindtæt. Kig gerne efter betegnelsen “Windproof”.

Kombinér flyverdragt til børn med skitøj?

Når du skal på ski, er det vigtigt at kombinere flyverdragten med et godt, varmt sæt undertøj, gerne i merinould, der er blødt, svedtransporterende og holder på varmen. Dertil kan du også anvende et tyndere mellemlag i fleece eller lign., hvis det er ekstremt koldt. Men det er som regel tilstrækkeligt med ovenstående, da mange flyverdragter er foret med fleece i forvejen. Tjek gerne ift. dit barns handsker, om skaftet kan nå ud over flyverdragtens manchetter – så undgår du sneindtrængnig og kolde hænder.

Vedligeholdelse af flyverdragt til børn

Uanset om du har købt en dyr eller billig flyverdragt til dit barn, er det altid en god idé at vedligeholde det, så dit barn kan have glæde af dragten i længst tid muligt. Her følger en lille guide til, hvordan du bedst passer på dit barns flyverdragt. 

Vask kun flyverdragten, hvis det er strengt nødvendigt

Vær venlig over for miljøet og flyverdragten. Færre vask holder yderbeklædningen i god stand, da hver vask påvirker stoffets vandtæthed. Som regel kan det meste snavs og skidt fjernes med en fugtig klud.

Vask forsigtigt

Har dit barn haft et uheld eller skulle det blive nødvendigt at vaske flyverdragten af anden grund, så anbefaler vi at bruge et specielt vaskemiddel til vandtæt overtøj. Det er ph-neutralt og enzymfrit, så dragtens vandtætte og svedtransporterende egenskaber bevares. Vi anbefaler desuden, at du bruger et flydende rengøringsmiddel, når du vasker flyverdragten, da flydende vaskemiddel let kan vaskes ud af stoffet og efterlader mindre sæberester. Vend vrangen udad, luk alle lynlåse og husk at fjerne imiteret pels inden vask. Børst det regelmæssigt for at holde det fluffy.

Skyllemiddel

Vi anbefaler ikke at bruge et skyllemiddel ved vask af flyverdragter, da det sandsynligvis vil reducere stoffets åndbarhed.

Hæng til tørre

Hæng altid flyverdragten et tørt sted og lad tørre helt. Det er bedre for miljøet og for det tekniske i flyverdragten. Tørretumbler og tørreskab kan reducere vandtæthed og åndbarhed.

Imprægnering

Som udgangspunkt bør du ikke imprægnere flyverdragten, da den er lavet i et materiale, som godt kan tåle vask uden at miste sin imprægnering. Udsætter du dog dragten for mange vaske eller oplever du, at det yderste lag begynder at blive lidt fugtigt, kan det være nødvendigt at genimprægnere. Brug en god ikke-silikonebaseret spray eller et in-wash produkt, som er fri for skadelige stoffer.

Valg af flyverdragt børn

Typer

Der findes ikke mange typer af flyverdragter, og der er som sådan ikke nogle officielle typer. Men vi har alligevel valgt at inddele dem i 3 kategorier, så du kan genkende de forskellige typer, når du skal ud og investere i én.

Standard flyverdragt

En standard flyverdragt er som tidligere nævnt en åndbar, foret, vand- og vindtæt heldragt. Denne kan fås med to lynlåse, som anvendes til mindre børn (op til ca. 3-4 år) eller med én lynlås, som anvendes til børn, som godt selv kan komme i flyverdragten. Den er som regel indsnævret ved ankler og håndled og kan have støvlestropper til at holde dragten på plads.

Ski-flyverdragt

En ski-flyverdragt har taget funktionerne ved skitøj og sammensat dem med en flyverdragt. Som udgangspunkt gælder det samme, som ved en standard flyverdragt. Dog vil du her finde funktioner såsom liftkortlomme, brede ben og forstærkning ved anklerne. Ydermere kan pasformen godt være lidt mere rummelig, så der er plads til ekstra lag og mere bevægelse.

Softshell-flyverdragt

En softshell-flyverdragt er, som navnet antyder, en flyverdragt lavet af softshell. Softshell er et meget åndbart materiale, som ydermere kan være vind- og vandtæt. En softshell-flyverdragt er derfor oplagt som overgangs overtøj, da den oftest ikke er foret, men kan tilpasses det skiftende vejr ved at tilføre flere lag indenunder. Denne er dog for kold til skiferien.

Regn-flyverdragt

Sidstnævnte er blot gummi-regntøj designet som en heldragt. Denne er 100% vandtæt, men udfordringen er, at den ikke er åndbar, hvorfor den ikke anbefales til høj aktivitet og leg, men blot til, hvis dit barn skal iklædes et vandtæt yderlag. Denne er således heller ikke egnet til skiferien.

Materialer

Nedenunder beskrives, hvilke materialer hhv. yderdelen, isolering og foringen i en flyverdragt til børn består af.

Skal

Flyverdragtens skal er det yderste lag, og er oftest lavet af imprægneret nylon eller polyester, hvortil der sidder en coating eller membran bagpå. Det netop det, der gør flyverdragten vandtæt og åndbar. En sådan membran kan komme fra et eksternt brand – altså noget producenten har tilkøbt (f.eks. GORE-TEX eller Dermizax), eller det kan være producentens egen.

Imprægneringen består oftest af en DWR (durable water repellent)-coating, som over lang tid kan slides af. Kig gerne efter forstærkning – dvs. et kraftigt stykke stof – på indersiden af anklerne, hvis flyverdragten skal anvendes på skiferie.

Isolering

Selve isoleringen i en flyverdragt, er det materiale, som ligger ml. membranen og den indvendige foring. Som oftest er det syntetisk, men det kan i nogle tilfælde også være dun. Mange producenter bruger kendte varemærker såsom Thermolite®, PrimaLoft®, 3M™ Thinsulate™ osv. Disse kan så igen komme med forskellige “underteknologier” og/eller densitet.

Husk dog altid på, at der som tommelfinger gælder, at det ikke er tykkelsen, men kvaliteten det kommer an på, når det kommer til isolering. En stor, vamset flyverdragt, købt i supermarkedet, kan virke nok så varm, men hvis kvaliteten af isoleringen er ringe, hjælper den ikke meget. Desuden er en tykkere flyverdragt mere vanskelig at bevæge sig i.

Foring

Foringen i en flyverdragt er som oftest lavet af polyester eller nylon. Nogle er helforet i fleece, mens andre blot har fleece-patches på udsatte udsatte steder, såsom knæ og bagdel.

Funktioner

Trykknapper, velcro og snore

Flyverdragter kommer som oftest med enten trykknapper eller velcro som ekstra beskyttelse over lynlåsen samt til lukning af lommer. Velcro er lettere for dit barn af åbne og lukke selv, men kan være irriterende ved lommer, da vanterne kan hænge fast, hvor vi i stedet anbefaler vi trykknapper. Der skal desuden ikke hænge snore eller stropper uden for dragten, da barnet kan risikere at hænge fast i bussen eller i noget på legepladsen. Dette gælder især også ved halsregionen, da det udgør en risiko for kvælning.

Stropper under fødderne

Mange flyverdragter har aftagelige, justerbare gummistropper til at sætte under vinter- eller skistøvlerne og dermed holde dragten på plads. Hvis dragten er lige til den store side i starten af sæsonen, anbefaler vi ikke, at du anvender dem, da barnet blot risikerer at falde i dem. Senere kan det dog være en fordel at anvende dem, så der ikke kommer sne eller skidt ind.

Hætte

Hætten på flyverdragten skal være aftagelig med trykknapper, da denne ellers udgør en stor risiko for kvælning, hvis dit barn hænger fast i en gren eller lign.

Lynlås

Har du været på udkig efter en flyverdragt, har du sikkert også bemærket, at nogle flyverdragte kommer med én lynlås, hvor andre har to. Sidstnævnte ses som oftest ved de mindre størrelser, da det kan gøre det lidt lettere at få små børn ned i flyverdragten. Er dit barn mere selvhjulpen, er det som regel lettere for ham eller hende kun at skulle holde styr på én lynlås. Kig gerne efter en lang, lige (ikke skrå) lynlås, samt et behjælpeligt vedhæng, der gør det lettere for dit barn at komme i og ud af flyverdragten.

Snefang i ærmer og bukseben

Snefanget holder dit barn tørt ved at “fange” det sne, der eventuelt måtte komme ind i dragten ved ben og ærmer. Alternativt kan vanter med et højt skaft også gøre arbejdet på skiferien.

Reflekser

Reflekser er faktisk en vigtig funktion på en flyverdragt, så dit barn kan ses i trafikken i de mørke vintermåneder. Der skal gerne være flere reflekser i en pæn størrelse, så dit barn er synligt fra flere sider. Det skal selvfølgelig nævnes, at det også kan tilkøbes efterfølgende i form af patches eller refleksbånd.

Størrelse

Der er nogle tommelfingerregler ift. flyverdragt og størrelse, som vi her præsenterer. Brug dem gerne som en guide til, når du prøver flyverdragten på dit barn – hvilket vi selvfølgelig altid anbefaler. Gør det gerne en dag, hvor barnet er godt humør, så I undgår en træls situation.

  1. Der skal være ca. en håndfuld løst stof i skridtet af flyverdragten, når barnet har den på. Det skulle gerne sikre, at dragten ikke strammer, når barnet sidder på hug eller kravler.
  2. Når barnet strækker sine arme lige frem foran sig, skal ærmekanten dække håndleddet. Er det ikke gældende, er flyverdragten for lille.
  3. Sidst men ikke mindst – vi ser rigtig ofte, at mange forældre ender med at købe en for stor flyverdragt, da de tænker, at den så kan holde til næste sæson. Det der så oftest sker, er, at flyverdragten ender med at være for stor hele sæsonen og for lille den efterfølgende sæson. Du ved ikke, hvor meget dit barn kommer til at vokse til næste år, så vores råd lyder at købe en, der sidder perfekt til den kommende sæson.

Hertil følger en vejledende størrelsesguide over flyverdragter til børn:

Baby

Alder

(måneder)

Højde / Størrelse

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indersøm ben (cm)

0-3

56

38

41

19

3

62

40

43

22

6

68

42

45

25

9

74

44

47

28

12

80

47

51

31

18

86

49

53

34

Børn

Alder

(år)

Højde / Størrelse

(cm)

Talje

(cm)

Hofte

(cm)

Indersøm ben (cm)

Størrelse

2

92

51

56

37

3

98

52

56

40

4

104

53

59

44

XXS

5

110

54,5

62

48

XS

6

116

56

63

51

XS

7

122

58,5

66

55

S

8

128

60

69

59

S

9

134

61,5

72

62

S/M

10

140

63

75

65

M

11

146

64,5

78,5

68

M

12

152

66

82

71

M

13

158

67,5

85,5

74

M/L

14

164

69

89

77

L

15

170

L

16

176

L

Fit

Nogle flyverdragter er meget relaxed, hvor andre er mere figursyede. Som udgangspunkt skal flyverdragten helst være lidt smal, da mange barn ellers føler, at der er for meget stof til at bevæge sig.

Skal flyverdragten anvendes på skiferien, anbefaler vi en pasform, der lægger sig midt imellem de to. Dette er selvfølgelig afhængigt af, hvordan flyverdragten er isoleret og foret. Ved en høj kvalitetsisolering samt fleeceforing, kan du godt gå efter en lidt smallere model, hvor du ved en lidt tyndere model, gerne skal have lidt mere plads til ekstra lag indenunder.

Vægt

Som forbruger behøver man ikke overtænke vægten, men det er stadig en yderst vigtig faktor ifm. køb af en flyverdragt til børn. Husk igen på, at det er kvaliteten af isoleringen, der angiver, hvor godt dragten holder på varmen, og ikke tyngden. En stor, tung flyverdragt virker måske varm, men en lettere, tyndere flyverdragt kan være lige så god, hvis ikke bedre. Stil derfor gerne krav til produktet, og spørg producenten eller ekspedienten om hjælp.

Design

Flyverdragter kommer i et væld af farver og mønstre, og det må være op til dig og dit barn, hvad I finder mest passende. Nogle er mere til ensfarvede flyverdragter, hvor andre godt kan lide prints og mønstre. Det kan dog være fordelagtigt at vælge et design, som du kan få øje på på pisten eller på legepladsen.

Budget

Flyverdragter kommer i mange forskellige prisklasser, men vi mener dog, at hvis du gerne vil have en flyverdragt i rigtig god og ordentlig kvalitet, så skal du gerne op og give omkring de 1000 kr (i hvert fald til + 3 år). Flyverdragter lavet til ski-brug kan være lidt dyrere, da de oftest indeholder lidt flere funktioner end en standard dragt.

3 tips til flyverdragt børn

Det kan være en jungle at købe flyverdragt til dit barn, men vi håber med vores guide og følgende tre tips at gøre dig lidt klogere på flyverdragt-verdenen.

Tip 1: Undersøg behovet

Vi anbefaler altid, at man kigger på sit (og barnets) behov, når man planlægger at købe en flyverdragt til børn. Selvom prisen nogle kan virke afskrækkende, kan der altså være ret så mange penge at spare, hvis man køber en, der også kan anvendes på skiferien. Så kig på, hvad barnet skal bruge flyverdragten til og planlæg dit køb derefter.

Tip 2: Vælg den korrekte størrelse

Som regel siger vi, at skitøj hellere skal være lidt for stort end lidt for småt. Det er for så vidt også gældende ved flyverdragter til børn, dog med den undtagelse, at hvis dragten også skal bruges herhjemme til børnehave eller skole, så skal den altså ikke være for stor, men passe perfekt (så vidt muligt). Der er nemlig stor forskel på at bære en lidt for stor jakke versus en lidt for stor flyverdragt.

Tip 3: Vælg kvalitet

Flyverdragter er dyre. Selv de billigste flyverdragter koster mange penge, og vi kan derfor ikke sige det nok gange – køb en flyverdragt i ordentlig kvalitet. Du og dit barn vil have så meget mere glæde af den og et ekstra plus er også, at de oftest slides mindre, hvortil du som regel kan sælge flyverdragten videre.

Hvad siger undersøgelser om flyverdragt til børn?

Som forbruger kan det være svært at begå sig i junglen af børnetøj, og deres forskellige mærkninger. I en rapport fra 2018 undersøgte Det Norske Institut For Vandforsyning i et samarbejde med Örebro Universitet, 34 forskellige flyverdragter for skadelige flourstoffer. Stofferne kan skade miljøet, og kan ligeledes være sundhedsfarlige for dit barn, såvel som de arbejdere, som producerer flyverdragterne.

I rapporten fremgår det, at der blev testet specifikt for 50 forskellige PFAS-forbindelser. Disse såkaldte perfluoralkylforbindelser er en undergruppe af de tidligere omtalte PFC-stoffer. Resultaterne viste, at kun tre flyverdragter ud af de 34 klarede testen, dvs. at disse tre produkter indeholdt ingen af de flourstoffer, der blev testet for.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken flyverdragt til børn er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste flyverdragter til børn. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Flyverdragtene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger flyverdragt til børn?

Valget af flyverdragter til børn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Test: Hvilke barneprodukter inneholder miljøgifter? – Framtiden i ….” 15 feb.. 2018, https://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/test-hvilke-barneprodukter-inneholder-miljogifter.html. Åbnet 3 mar.. 2021.
Forfatter
Picture of Martha Gottlieb
Martha Gottlieb

Martha arbejder som journalist og skiekspert for Magasinet Ski. Hun har haft hele 3 sæsoner i Alperne som destinationsguide/skibums. Derudover har hun arbejdet i skibutikken 'OneOpenSky' som udstyr- og tøj ekspert. Én af hendes store interesser er freeride (offpiste), hvilket også er årsagen til, at hun har deltaget i DM i Freeride og været på offpiste-ture bl.a. i Makedonien. Hendes erfaring spænder bredt, idet hun har prøvet kræfter med et væld af skidiscipliner, herunder alpinski, freeride, randonee/touring, freestyle og snowboard. Som ekspert følger hun med i de seneste nyheder, undersøgelser og trends inden for skiverdenen og bruger hendes bekendte inden for "ski-miljøet", herunder professionelle skiløbere, som sparringspartnere, således hendes tests og guides bliver så retvisende som muligt.

Hytte skiferie Hafjell

Gør ligesom 817 andre skiløbere og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få eksklusiv adgang til:

✅ Konkurrencer (skirejser, skiudstyr og skitøj)

✅ Rabatkoder til skibutikker

✅ Tests af skiudstyr og skitøj